Dieta č.9 – diabetická
Indikace: diabetes mellitus – porucha glycidové tolerance na základě nedostatečného účinku inzulínu
a)diabetes mellitus I. – u mladistvých, závislý na inzulínu
b)diabetes mellitus II. – v pozdějším věku, lze léčit perorálními antidiabetiky
c)sekundární DM – projev jiné choroby
d)v těhotenství
e)porucha glycidové tolerance – rizikový faktor
Charakteristika: je třeba zajistit pravidelnost, dostatečné množství vlákniny (30-40g/den),hodně vitamínů sk. B,C, dostatek Ca,P,Fe
Technologie: všechny druhy úpravy, kromě smažení, je nutno dodržet předepsané dávky sacharidů u škrobových potravin
Vhodné potraviny
Tuky - snižujeme podíl živočišných, doporučená denní dávka cholesterolu – 300mg, hlavně rostlinné oleje ( obsahují nenasycené mastné kyseliny)
Mléko a mléčné výrobky – mléko je vhodné (obsahuje Ca a P), mléčné výrobky vybíráme s ohledem na množství tuků ( do 30% tuku v sušině)
Vejce – vaječné jídlo jednou týdně, bílky bez omezení
Ovoce a zelenina – ty druhy, které obsahují méně sacharidů – cibule, česnek, okurky, hlávkový salát, citrony, kompoty a saláty připravujeme bez cukru ( umělá sladidla musíme připočítat k celkové energetické hodnotě)
Moučníky – jen diabetické (vždy započítat do celkového příjmů sacharidů)
Alkohol – jen při výjimečných příležitostech
Uzeniny – omezení obsahem tuků a škrobnatých látek
Maso – jen libové, vhodná je drůbež a ryby
V diet.systému jsou zařazeny tyto typy diabetických diet:
Složení kJ B T S vit.C
Dieta 8 – 150 5 300 75g 40g 150g 90mg
Dieta 9 – 225 7 400 75g 60g 225g 90mg
Dieta 9 – 275 9 000 75g 80g 275g 90mg
Dieta 9 – 325 10 200 85g 85g 375g 90mg
Příklad sestavení jídelního lístku:
Snídaně – má se podávat v časnějších ranních hodinách, z pečiva mají přednost tmavé druhy pro obsah vitamínů sk.B
Přesnídávka – tvoří se snídaní celek, zařazujeme ovoce nebo zeleninu v požadované dávce sacharidů
Oběd – uplatníme dávky uvedené v diabetických tabulkách,polévka volíme raději řídké, zařazujeme masité i bezmasé pokrmy ( bílkoviny masa můžeme nahradit ekvivalentem mléčné bílkoviny).Méně zahušťujeme, je vhodné použít i prolisovanou zeleninu nebo luštěniny. Alespoň část tuku přidáváme ve formě tepelně nezpracovaného rostlinného jednodruhového oleje. Kořeníme bez omezení, přednost má zelené koření ( vitamín C, Fe). Jako příkrm volíme nejčastěji ( denně) brambory – v různých úpravách, oběd doplňujeme ovocnou nebo zeleninovou přílohou v rámci povolené dávky sacharidů. Z příkrmů vybíráme vždy jen jeden druh.Moučníky v nemocnici neplánujeme, v domácím léčení započítáme hodnotu sacharidů a energie do dávky denního jídla. Raději je zařazujeme na svačinu. Speciální úprava – snížená dávka sacharidů, používáme sorbit či jiná umělá sladidla. Vybíráme lehce stravitelné druhy –méně vajec, tuku, šlehačky, můžeme použít malé množství ořechů, mandle, mák, používáme želatinu, agar, neslazené oplatky, ovesné vločky, sojovou mouku. Zařazujeme ovocné, tvarohové krémy, lehké piškoty se sorbitem- Můžeme použít příchutě, které nezapočítáváme do dávek potravin jako vanilku ( lusk – ne vanilkový cukr), citrónovou a pomerančovou šťávu, kůru, anýz, fenykl, skořice, hřebíček, badyán, malé množství kakaa, kávy.
Svačina – nápoj dia a pečivo v odměřené dávce
Večeře – obdobně jako oběd, bez polévky. Můžeme zařazovat i studené večeře
( je nutné vyčerpat všechny požadované suroviny)
2.večeře – je zařazována asi jednu hodinu před spaním – u většiny diet pouze ovoce nebo zelenina v požadované dávce sacharidů – hlavně u diabetiků I.typu zařazujeme i bílkovinnou potravinu a pečivo.
Diabetické tabulky
Dieta
|
8 – 150g
|
9 –225g
|
9 – 175g
|
9 – 275g
|
9 – 325g
|
|
|
KJ
|
5 300
|
7 400
|
6 150
|
9 000
|
10 200
|
Bílkoviny v g
|
75
|
75
|
75
|
75
|
85
|
|
Tuky v g
|
40
|
60
|
50
|
80
|
85
|
|
Sacharidy v g
|
150
|
225
|
175
|
275
|
325
|
|
Vitamín C v mg
|
90
|
90
|
90
|
90
|
90
|
|
|
Množství
|
g
|
g
|
g
|
g
|
g
|
Snídaně
|
Mléko
|
200
|
200
|
200
|
200
|
200
|
Chléb (pečivo)
|
60
|
100
|
60
|
120
|
140
|
|
Juno
|
-
|
15
|
15
|
15
|
15
|
|
Bílkovinná potravina
|
50
|
50
|
50
|
50
|
50
|
|
Přesn.
|
Ovoce(zelenina)
|
100
|
150
|
100
|
200
|
100
|
Oběd
|
Olej
|
5
|
5
|
5
|
10
|
10
|
Mouka(rýže,krupice,těst.)
|
8
|
15
|
15
|
25
|
30
|
|
Vejce
|
1/4
|
1/4
|
1/4
|
1/4
|
1/4
|
|
Maso
|
90
|
90
|
90
|
90
|
90
|
|
Zelenina nebo ovoce 100g
|
150
|
150
|
150
|
150
|
200
|
|
Brambory
|
100
|
150
|
100
|
200
|
200
|
|
Bramborová kaše
|
130
|
200
|
130
|
260
|
260
|
|
Vařené těstoviny
|
80
|
120
|
80
|
160
|
160
|
|
Dušená rýže
|
70
|
100
|
70
|
140
|
140
|
|
Bramborový knedlík
|
70
|
100
|
70
|
140
|
140
|
|
Houskový knedlík
|
60
|
80
|
60
|
120
|
120
|
|
Chléb
|
40
|
80
|
60
|
80
|
80
|
|
Suchary
|
20
|
30
|
20
|
40
|
40
|
|
Vařené luštěniny
|
100
|
140
|
100
|
200
|
200
|
|
Svačina
|
Mléko(podmáslí)
|
200
|
200
|
200
|
200
|
200
|
Chléb(pečivo)
|
-
|
40
|
40
|
60
|
90
|
|
Večeře
|
Maso
|
90
|
90
|
90
|
90
|
90
|
Olej
|
5
|
5
|
5
|
5
|
5
|
|
Mouka
|
5-8
|
15
|
5-8
|
15
|
15
|
|
Zelenina
|
150
|
150
|
150
|
150
|
200
|
|
Brambory nebo jiný příkrm
|
100
|
150
|
100
|
200
|
200
|
|
2.več.
|
Ovoce(zelenina)
|
100
|
100
|
100
|
100
|
100
|
Schéma rozdělení dávky sacharidů v g:
|
8 –150
|
9 - 225
|
9 - 175
|
9 - 275
|
9 – 325
|
Snídaně
|
40
|
60
|
40
|
70
|
80
|
Přesnídávka
|
10
|
15
|
10
|
20
|
10
|
Oběd
|
40
|
55
|
45
|
70
|
80
|
Svačina
|
10
|
30
|
30
|
40
|
55
|
Večeře
|
40
|
55
|
40
|
65
|
70
|
2.večeře
|
10
|
10
|
10
|
10
|
30
|
celkem
|
150
|
225
|
175
|
275
|
325
|