Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

http://cz.iq-test.eu/#559383

Dieta č.9 – diabetická

Indikace: diabetes mellitus – porucha glycidové tolerance na základě nedostatečného účinku inzulínu

a)diabetes mellitus I. – u mladistvých, závislý na inzulínu                                                   

b)diabetes mellitus II. – v pozdějším věku, lze léčit perorálními antidiabetiky

c)sekundární DM – projev jiné choroby

d)v těhotenství

e)porucha glycidové tolerance – rizikový faktor

Charakteristika: je třeba zajistit pravidelnost, dostatečné množství vlákniny (30-40g/den),hodně vitamínů sk. B,C, dostatek Ca,P,Fe

Technologie: všechny druhy úpravy, kromě smažení, je nutno dodržet předepsané dávky sacharidů u škrobových potravin

 

Vhodné potraviny

Tuky - snižujeme podíl živočišných, doporučená denní dávka cholesterolu – 300mg, hlavně rostlinné oleje ( obsahují nenasycené mastné kyseliny)

Mléko a mléčné výrobky – mléko je vhodné (obsahuje Ca a P), mléčné výrobky vybíráme s ohledem na množství tuků ( do 30% tuku v sušině)

Vejce – vaječné jídlo jednou týdně, bílky bez omezení

Ovoce a zelenina – ty druhy, které obsahují méně sacharidů – cibule, česnek, okurky, hlávkový salát, citrony, kompoty a saláty připravujeme bez cukru ( umělá sladidla musíme připočítat k celkové energetické hodnotě)

Moučníky – jen diabetické (vždy započítat do celkového příjmů sacharidů)

Alkohol – jen při výjimečných příležitostech

Uzeniny – omezení obsahem tuků a škrobnatých látek

Maso – jen libové, vhodná je drůbež a ryby

 V diet.systému jsou zařazeny tyto typy diabetických diet:

Složení                      kJ                   B                   T                     S               vit.C

Dieta 8 – 150          5 300               75g               40g                  150g              90mg

Dieta 9 – 225          7 400               75g                60g                  225g             90mg

Dieta 9 – 275          9 000               75g                80g                  275g             90mg

Dieta 9 – 325         10 200               85g                85g                  375g             90mg

  

 

Příklad sestavení jídelního lístku:

Snídaně – má se podávat v časnějších ranních hodinách, z pečiva mají přednost tmavé druhy pro obsah vitamínů sk.B

Přesnídávka – tvoří se snídaní celek, zařazujeme ovoce nebo zeleninu v požadované dávce sacharidů

Oběd – uplatníme dávky uvedené v diabetických tabulkách,polévka volíme raději řídké, zařazujeme masité i bezmasé pokrmy ( bílkoviny masa můžeme nahradit ekvivalentem mléčné bílkoviny).Méně zahušťujeme, je vhodné použít i prolisovanou zeleninu nebo luštěniny. Alespoň část tuku přidáváme ve formě tepelně nezpracovaného rostlinného jednodruhového oleje. Kořeníme bez omezení, přednost má zelené koření ( vitamín C, Fe). Jako příkrm volíme nejčastěji ( denně) brambory – v různých úpravách, oběd doplňujeme ovocnou nebo zeleninovou přílohou v rámci povolené dávky sacharidů. Z příkrmů vybíráme vždy jen jeden druh.Moučníky v nemocnici neplánujeme, v domácím léčení započítáme hodnotu sacharidů a energie do dávky denního jídla. Raději je zařazujeme na svačinu. Speciální úprava – snížená dávka sacharidů, používáme sorbit či jiná umělá sladidla. Vybíráme lehce stravitelné druhy –méně vajec, tuku, šlehačky, můžeme použít malé množství ořechů, mandle, mák, používáme želatinu, agar, neslazené oplatky, ovesné vločky, sojovou mouku. Zařazujeme ovocné, tvarohové krémy, lehké piškoty se sorbitem- Můžeme použít příchutě, které nezapočítáváme do dávek potravin jako vanilku ( lusk – ne vanilkový cukr), citrónovou a pomerančovou šťávu, kůru, anýz, fenykl, skořice, hřebíček, badyán, malé množství kakaa, kávy.

Svačina – nápoj dia a pečivo v odměřené dávce

Večeře – obdobně jako oběd, bez polévky. Můžeme zařazovat i studené večeře

 ( je nutné vyčerpat všechny požadované suroviny)

2.večeře – je zařazována asi jednu hodinu před spaním – u většiny diet pouze ovoce nebo zelenina v požadované dávce sacharidů – hlavně u diabetiků I.typu zařazujeme i bílkovinnou potravinu a pečivo.

     Diabetické tabulky 

   Dieta
8 – 150g
9 –225g
9 – 175g
9 – 275g
9 – 325g
 
KJ
5 300
7 400
6 150
9 000
10 200
Bílkoviny v g
75
75
75
75
85
Tuky v g
40
60
50
80
85
Sacharidy v g
150
225
175
275
325
Vitamín C v mg
90
90
90
90
90
 
Množství
g
g
g
g
 Snídaně
Mléko
200
200
200
200
200
Chléb (pečivo)
60
100
60
120
140
Juno
-
15
15
15
15
Bílkovinná potravina
50
50
50
50
50
Přesn.
Ovoce(zelenina)
100
150
100
200
100
                          Oběd
Olej
5
5
5
10
10
Mouka(rýže,krupice,těst.)
8
15
15
25
30
Vejce
1/4
1/4
1/4
1/4
1/4
Maso
90
90
90
90
90
Zelenina nebo ovoce 100g
150
150
150
150
200
Brambory
100
150
100
200
200
Bramborová kaše
130
200
130
260
260
Vařené těstoviny
80
120
80
160
160
Dušená rýže
70
100
70
140
140
Bramborový knedlík
70
100
70
140
140
Houskový knedlík
60
80
60
120
120
Chléb
40
80
60
80
80
Suchary
20
30
20
40
40
Vařené luštěniny
100
140
100
200
200
Svačina
Mléko(podmáslí)
200
200
200
200
200
Chléb(pečivo)
-
40
40
60
90
 Večeře
Maso
90
90
90
90
90
Olej
5
5
5
5
5
Mouka
5-8
15
5-8
15
15
Zelenina
150
150
150
150
200
Brambory nebo jiný příkrm
100
150
100
200
200
2.več.
Ovoce(zelenina)
100
100
100
100
100

 

 Schéma rozdělení dávky sacharidů v g:

 
8 –150
9 - 225 
9 - 175
9 - 275
9 – 325
Snídaně
40
60
40
70
80
Přesnídávka
10
15
10
20
10
Oběd
40
55
45
70
80
Svačina
10
30
30
40
55
Večeře
40
55
40
65
70
2.večeře
10
10
10
10
30
celkem
150
225
175
275
325

 Dieta nízkocholesterolová

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář