Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alergie na mléko a intolerance laktozy

Rozdíl mezi alergií na mléko a intolerancí laktózy není ani tak v reakcích na mléko, ale zejména v příčinách, které alergickou respektive intolerantní reakci způsobují.

Alergie na mléko a intolerance laktózy, jedna z potravinových alergií se dá obecně rozdělit na alergii na mléčnou bílkovinu a alergii na laktózu ( mléčný cukr). Tyto dvě alergie mohou mít různou příčinu, ale v obou případech je třeba dodržovat bezmléčnou dietu.

Alergie na mléčnou bílkovinu

 

Alergie na bílkovinu mléka se u dětí většinou začne projevovat s přechodem na umělou výživu, ovšem může to být i kdykoliv později. Jedná se o klasickou potravinovou alergii. Ve většině případů o alergickou reakci na bílkovinu kravského mléka. U zjištěné alergie je třeba dále podávat mléko s naštěpeným řetězcem mléčné bílkoviny, nap.: Nutrilon Pepti, případně pro přísnější dietu Nutrilon Pepti MCT – zde je snížen obsah laktózy. Tyto mléka mají poněkud podivný zápach a některé děti je proto odmítají. Pokud se jedná čistě pouze o tuto alergii, je možné vyzkoušet výrobky např. z ovčího mléka či kozího mléka, které nohou být zcela akceptovány.

Intolerance laktózy

 

Alergie na mléčný cukr( laktózu) začíná již s narozením. Nejedná se o klasickou potravinovou alergii, ale přesnější je označení – metabolická porucha štěpení mléčného cukru. Tato porucha je vrozená. Jedná se o obdobné onemocnění jako je např. celiakie, kdy organismus reaguje na gluten obsažených v obilných slupkách. Nemoc vzniká proto, že ve střevě chybí enzym laktáza, který má na starosti štěpení mléčného cukru.

Všechny druhy mléka, lidské mléko i mléko živočichů, obsahují mléčný cukr neboli laktózu. Tento cukr se v trávicím ústrojí rozkládá za pomoci enzymu laktáza na fragmenty, které se pak vstřebávají do krevního oběhu. Je-li laktázy nedostatek , zůstává mnoho mléčného cukru nestráveno a slouží jako potrava přirozeným střevním bakteriím. Při jeho zpracování bakteriemi vznikají různé látky a plyn, které střevo dráždí a vyvolávají koliku a průjem. Dítě zvrací, je neklidné, má průjem a kožní projevy – atopický ekzém, nechuť k jídlu a bolesti bříška, celkově neprospívá.Vzhledem k tomu, že se jedná o metabolickou poruchu, je toto onemocnění celoživotní. S věkem může dojít k mírnému zlepšení.

Jak žít s alergií na mléko?

 

Jak postupovat a jaké kroky volit, když zjistíte, že vaše dítě nebo vy jste postiženi alergií na mléko nebo nesnášenlivostí laktózy?

Nejdříve je třeba zastavit průjmy. Velmi se osvědčilo zavést bezlepkovou dietu. Je to dieta s vyloučením mouky ze stravy ( vyjma sojové, kukuřičné, amarantové a rýžové). Bezlepková dieta slouží k odlehčení a poskytnutí času na regeneraci střeva po dlouhotrvajících průjmech. 3-a měsíce je vhodné tuto dietu dodržovat spolu s bezmléčnou dietou. Po upravení stolice je vhodné postupně začít zavádět pečivo,dle individuální snášenlivosti můžeme zařadit mléko se sníženým obsahem mléčného cukru – Nutrilon Low Lactosa, které je vcelku dobře snášeno.

Po zjištění, že je třeba dodržovat nějakou dietu, je nejhorší několik prvních měsíců, než si zvyknete, co a jak vařit, jaká je nabídka vhodných potravin na trhu a kde je nakupovat. Časem však získáte podrobný přehled o vhodných potravinách.

Léky vhodné pro jedince alergické na laktózu

 

Léky obsahují laktózu poměrně často a je třeba číst příbalové letáky velmi pozorně, je dobré se poradit s lékárníkem.

Sirupy na kašel bez laktózy

Pozor jde o sirupy ( např.u Mucosolvanu v jiné variantě léku je obsažena laktóza).

 

Thymomel, Halixol, Stodal Calcium Chloratum , Mucosolvan (pouze SIRUP!!), Silomat sirup.

Léky na horečku neobsahující laktózu

Léčiva na snížení teploty neobsahující laktózu mají vliv i na zmírnění bolesti ( Brufen sirup pro děti, Nurofen sirup pro děti ).

Léky na alergie

 

Antihistaminikum kapky ZYRTEC ( pozor v tabletách Zyrtec laktóza je)

Vitamíny neobsahující laktózu

S vitamíny a doplňky je problém, protože někdy není laktóza uvedena ve složení léku, ale projevuje se alergická reakce.

 

Multi tabc , Multisanostol sirup

Preparáty na posílení imunity

 

Echinaceový sirup

Suroviny a náhražky potravin obsahující mléko a laktózu.

Speciální mléka pro alergiky

 

ASP

Oves milk

Soja milk

Kukuřičný nápoj

 

Kokos milk

Provamel

Mléka sojová bez příchutí

nebo s příchutí karamel, vanilka, čokoláda

 

Magador

Zajíc – sojový nápoj

 

Smetany

 

Sojová smetana Provamel

Jogurty

 

Sojové jogurty

Ála

Sojafit

Sojagurt

Ovocný jogurt - Frutinka

 

Sýry a pomazánky

 

Racia – sojalife – smetanový sýr s  vápníkem

Eidam alternative (Penny m.)

Sýr sojový Cheezly - uzený, čedar, balkánský

Sojaprodukt – tavený

Luštěninové pomazánky

Másla a tuky

 

Provamel

Flora light

Perla tip

Rama cullinesse – na vaření a pečení – obsahuje sojový emulgátor

 

 

Výborná náhrada mléka – Quinoa

 

Mléko z obilniny Quinoa, jedná se o bezlepkovou obilninu. Barvou i hutností je mléko s běžným mlékem naprosto stejné. Chuť je samozřejmě malinko jiná, ale moc dobrá. Cena je bohužel vyšší – 1litr cca 70Kč.

Chenopodium Quinoa – rostlina hojně pěstovaná v říši Inků již 3000 let př.n.l..Semena se podobají prosu a dodnes se významně pěstuje v Peru a Bolívii. Ve složení semen jsou významné esenciální bílkoviny ( celkem až 23% ), škrob (okolo 60%), cukry (5%) a tuk (4-9%). Rostlina neobsahuje lepek a je vhodná i pro pacienty trpící různými druhy alergií. Využívají se nejen semena, ale i listy na chutné saláty a samozřejmě z ní vyráběli Inkové i kvašený alkoholický nápoj “chiva”.

 

Vápník

Laktózová intolerance a alergie na kravské mléko, tudíž vyloučení mléka ze stravy, znamená rizikový faktor osteoporózy ( prořídnutí kostí, kterou jsou potom křehké a velmi snadno se lámou). Prevencí osteoporózy je maximalizace vrcholu kostní hmoty u dospívajících ( do 25let) a zpomalení úbytku kostní hmoty u dospělých. Zásadní úlohu hraje příjem vápníku (Ca) a vitamínu (D) a pravidelná pohybová aktivita.

Optimální příjem vápníku

Věk

Doporučená denní dávka

0 – 6 měsíců

400 mg

6 –12 měsíců

600 mg

1 – 5 let

800 mg

6 – 10 let

800 – 1200mg

11 – 24 let

1200 – 1500mg

25 – 65 let

1000mg

nad 65 let

1500mg

těhotné a kojící

120 – 1500mg

ženy v menopauze bez HRT

1500mg

 

 

Zdroje vápníku

Mléko a mléčné výrobky, růžičková kapusta, brokolice, květák, čínské zelí, mák, sardinky s kostmi, ořechy, sezam, tofu, mandle, pomerančový džus obohacený vápníkem, sušené fíky, pažitka, nať petržele, bílá fazole, cizrna, lískové oříšky.

Aby nedocházelo k onemocněním spojeným s nedostatkem vápníku, je dobré se vyhnout nadměrné konzumaci kyselinotvorných potravin – cukr, bílá mouka, káva, coca-cola, protože při překyselení organismu dochází k uvolńování vápníku z kostí a zubů.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář