Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dieta č.7 – nízkocholesterolová

 

Základní pravidla ve výživě:

  • redukce hmotnosti
  • udržování ideální tělesné hmotnosti
  • snížení příjmu všech tuků
  • snížení příjmu až vyloučení potravin obsahujících cholesterol

Technologie – maso připravujeme na sucho, potom cibule, tuk až do hotového

 

 

Vhodné potraviny

Luštěniny – 1-2krát týdně (polévky, saláty, pomazánky)

Mák – na pečivo a těstoviny

Maso – ryby (mořské, filé, sladkovodní), drůbež (krůta – bez kůže a vnitřností), hovězí, vepřové a zvěřina v omezeném množství (max. 3krát týdně)

Knedlíky – jen jednou za dva týdny

Mléčné výrobky – netučné mléko, bílý či nízkotučný jogurt, netučný tvaroh, nízkotučné sýry (do 30% tuku v sušině)

 

 

Vejce – jen bílek

Tuky – rostlinné oleje (nejlépe slunečnicový, sojový, kukuřičný), na chléb margaríny

Zelenina a brambory – vše povoleno

Ovoce – vše povoleno, kompoty bez cukru nebo málo slazené, ořechy v omezeném množství

Pečivo – netučné a neslazené, především tmavé z celozrnné mouky

Sladkosti – žádné

Nápoje – ruský, bylinkový a ovocný čaj, neslazené minerální vody, v omezeném množství přírodní bílá a červená vína

Nevhodné potraviny

Kachna, husa, slepice, jitrnice, škvarky, masové konzervy, tučná masa, vnitřnosti, všechny uzeniny včetně dietních a šunky

Plnotučné mléko, smetana, šlehačka, tučné sýry (ementál, většina tavených), smetanové jogurty, tučný tvaroh

Žloutky

Máslo ( i pomazánkové), sádlo, slanina, lůj

Kandované ovoce, sušené (slazené) ovoce, sladké kompoty, fíky, datle, rozinky

Sladké, tučné pečivo, cukrářské výrobky, koblihy, lívance, buchty, zákusky

Čokoláda, bonbony, džemy, zmrzlina, pudinky, poháry, med

Destiláty, likéry, pivo, sladká vína, sirupy, slazené nápoje

Látky, o které je nutné stravu obohatit (snižují cholesterol v krvi)

  • hrubá vláknina – je obsažena především v zelenině a výrobcích z celozrnné mouky, v jablkách; vhodné jsou výrobky obsahující čistou vlákninu (Pectavit, Sita apod.)
  • polynenasycené mastné kyseliny – jsou obsaženy v rybím mase, více v rybách mořských než sladkovodních

  

Obsah cholesterolu a tuku

vhodné potraviny                               nevhodné potraviny

potravina 100g cholesterol (mg)

tuky (g)

potraviny 100g cholesterol (mg)

tuky (g)

ovoce, zelenina 0 0 žloutek 1700 32
obilniny, luštěniny 0 0 telecí mozeček 1370 9
olej slun.,sojový 0 99,5 telecí ledvinky 420 8
sója 0 18 játra 370 5
bílek 0 0,2 máslo 286 90
odstředěné mléko 4 2 srdce 140 4
netučný tvaroh 4 0,3 šlehačka 120 33
jogurt bílý 6 4 uz.vepř.krkovička 120 41
podmáslí 8 2 lůj 107 99
sýry (do30%t.v.s) 25 8 sádlo 107 99
filé 47 0,5 šunka 100 28
pstruh 56 3 ementál 100 26
kapr 67 4 trv.uzeniny,salám 90 40-50
uzená makrela 72 16 eidam 90 26
sleď 88 16 kuřecí tuk 90 99
rostlin.margaríny 0 72 husa 86 31
ořechy,semena 0 40-65 slanina 85 79
potraviny s omezením měkké salámy 85 25-30
vepř.lib.kýta *65 8 tučné vepřové 80 40
kuře *68 2 hermelín, rokfor 72 28
zajíc, srnčí *70 3 kachna 69 17
králík *70 8 slapice 60 15
telecí *75 2 smetana (zmrzlina) 45 12
krůta *75 9 smet.jogurt 45 12
jehněčí,skopové *80 4 tučný tvaroh 3-5 11
hovězí *90 8 tučné mléko 0 20-26
sardinky v oleji *140 14 řepk.,oliv.olej

 

99,5

 

 

 

čokoláda,zákusky

 

 

 

 

 

plněné bonbony

 

 

* maso zbavené viditelného tuku (max.2-3krát týdně)

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář