Dieta č.7 – nízkocholesterolová
Základní pravidla ve výživě:
- redukce hmotnosti
- udržování ideální tělesné hmotnosti
- snížení příjmu všech tuků
- snížení příjmu až vyloučení potravin obsahujících cholesterol
Technologie – maso připravujeme na sucho, potom cibule, tuk až do hotového
Vhodné potraviny
Luštěniny – 1-2krát týdně (polévky, saláty, pomazánky)
Mák – na pečivo a těstoviny
Maso – ryby (mořské, filé, sladkovodní), drůbež (krůta – bez kůže a vnitřností), hovězí, vepřové a zvěřina v omezeném množství (max. 3krát týdně)
Knedlíky – jen jednou za dva týdny
Mléčné výrobky – netučné mléko, bílý či nízkotučný jogurt, netučný tvaroh, nízkotučné sýry (do 30% tuku v sušině)
Vejce – jen bílek
Tuky – rostlinné oleje (nejlépe slunečnicový, sojový, kukuřičný), na chléb margaríny
Zelenina a brambory – vše povoleno
Ovoce – vše povoleno, kompoty bez cukru nebo málo slazené, ořechy v omezeném množství
Pečivo – netučné a neslazené, především tmavé z celozrnné mouky
Sladkosti – žádné
Nápoje – ruský, bylinkový a ovocný čaj, neslazené minerální vody, v omezeném množství přírodní bílá a červená vína
Nevhodné potraviny
Kachna, husa, slepice, jitrnice, škvarky, masové konzervy, tučná masa, vnitřnosti, všechny uzeniny včetně dietních a šunky
Plnotučné mléko, smetana, šlehačka, tučné sýry (ementál, většina tavených), smetanové jogurty, tučný tvaroh
Žloutky
Máslo ( i pomazánkové), sádlo, slanina, lůj
Kandované ovoce, sušené (slazené) ovoce, sladké kompoty, fíky, datle, rozinky
Sladké, tučné pečivo, cukrářské výrobky, koblihy, lívance, buchty, zákusky
Čokoláda, bonbony, džemy, zmrzlina, pudinky, poháry, med
Destiláty, likéry, pivo, sladká vína, sirupy, slazené nápoje
Látky, o které je nutné stravu obohatit (snižují cholesterol v krvi)
- hrubá vláknina – je obsažena především v zelenině a výrobcích z celozrnné mouky, v jablkách; vhodné jsou výrobky obsahující čistou vlákninu (Pectavit, Sita apod.)
- polynenasycené mastné kyseliny – jsou obsaženy v rybím mase, více v rybách mořských než sladkovodních
Obsah cholesterolu a tuku
vhodné potraviny nevhodné potraviny
potravina 100g | cholesterol (mg) |
tuky (g) |
potraviny 100g | cholesterol (mg) |
tuky (g) |
ovoce, zelenina | 0 | 0 | žloutek | 1700 | 32 |
obilniny, luštěniny | 0 | 0 | telecí mozeček | 1370 | 9 |
olej slun.,sojový | 0 | 99,5 | telecí ledvinky | 420 | 8 |
sója | 0 | 18 | játra | 370 | 5 |
bílek | 0 | 0,2 | máslo | 286 | 90 |
odstředěné mléko | 4 | 2 | srdce | 140 | 4 |
netučný tvaroh | 4 | 0,3 | šlehačka | 120 | 33 |
jogurt bílý | 6 | 4 | uz.vepř.krkovička | 120 | 41 |
podmáslí | 8 | 2 | lůj | 107 | 99 |
sýry (do30%t.v.s) | 25 | 8 | sádlo | 107 | 99 |
filé | 47 | 0,5 | šunka | 100 | 28 |
pstruh | 56 | 3 | ementál | 100 | 26 |
kapr | 67 | 4 | trv.uzeniny,salám | 90 | 40-50 |
uzená makrela | 72 | 16 | eidam | 90 | 26 |
sleď | 88 | 16 | kuřecí tuk | 90 | 99 |
rostlin.margaríny | 0 | 72 | husa | 86 | 31 |
ořechy,semena | 0 | 40-65 | slanina | 85 | 79 |
potraviny s omezením | měkké salámy | 85 | 25-30 | ||
vepř.lib.kýta | *65 | 8 | tučné vepřové | 80 | 40 |
kuře | *68 | 2 | hermelín, rokfor | 72 | 28 |
zajíc, srnčí | *70 | 3 | kachna | 69 | 17 |
králík | *70 | 8 | slapice | 60 | 15 |
telecí | *75 | 2 | smetana (zmrzlina) | 45 | 12 |
krůta | *75 | 9 | smet.jogurt | 45 | 12 |
jehněčí,skopové | *80 | 4 | tučný tvaroh | 3-5 | 11 |
hovězí | *90 | 8 | tučné mléko | 0 | 20-26 |
sardinky v oleji | *140 | 14 | řepk.,oliv.olej |
|
99,5 |
|
|
|
čokoláda,zákusky |
|
|
|
|
|
plněné bonbony |
|
|
* maso zbavené viditelného tuku (max.2-3krát týdně)