Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÝŽIVA PŘI ONEMOCNĚNÍ JATER

 

Játra ( hepar) jsou největší metabolickou žlázou lidského těla o váze 1500gramů. Jsou uložena v pravé brániční klenbě. Dělí se na pravý a levý jaterní lalok. Dolní plocha je rozdělena rýhami ve tvaru H. V první rýze je uložen žlučník. Základní stavební jednotkou jater je jaterní lalůček. Jaterní buňky produkují žluč.

Funkce jater :

-  tvorba žluče

-  přeměna cukru na glykogen

-  zásobárna tuku a vitamínů

-  rozklad aminokyselin a tvorba nových bílk.

-  podílí se na srážení krve

-  detoxikace

Příčiny onemocnění jater mohou být různé. Pro stanovení správného typu léčebné výživy je důležité stadium choroby a stav nemocného. Neexistuje jednotná jaterní dieta. Při plánování stravy u jaterních chorob je nutné rozlišit zda se jedná o

a) akutní stadium choroby nebo akutní zhoršení chronického onemocnění

b) chronické ( dlouhodobé)

c) stavy selhání jaterní funkce

 

Léčebná výživa při virovém zánětu jater ( hepatitis epidemica)

Jedná se o virové onemocnění, které se přenáší fekálně – orální cestou, u typu B parenterální cestou ( krví). Dobré podmínky jsou vytvořeny v kolektivních zařízeních při nedostatečném dodržování hygienických zásad. Nemocní jsou unavení, malátní, trpí nechutenstvím. Objeví se tmavá moč a světlá stolice. Onemocnění bývá provázeno žloutenkou. Pacienti jsou léčeni na infekčních odděleních.

Prevence hepatitis epidemica – vzhledem k tomu, že je to nemoc „špinavých rukou“, zaměřujeme se na :

-  zvýšenou osobní hygienu ( mytí rukou)

-  zabezpečení nezávadného zdroje pitné vody

-  v kuchyni nesmí pracovat bacilonosič

-  je-li v nemocničním oddělení umístěn bacilonosič, podáváme mu jídlo zvlášť, oddělujeme zbytky

-  v čajových kuchyňkách nesmí být společně v lednici léky a potraviny

Postup při stravování u virové hepatitidy

Dietoterapie je určována stadiem nemoci a stupněm poškození jater. Po určení diagnózy je ordinována dieta čajová ( 0s). Postupně se stravování rozšiřuje. Zpočátku je dieta neplnohodnotná, velmi přísně šetřící, jejíž základ tvoří sacharidové potraviny a pokrmy z nich připravené ( cukr, rýže, mouka, bramborová kaše). Ze stravy je absolutně vyloučen volný tuk i potraviny, které tuk obsahují ( maso, mléko, masové vývary, masové šťávy, mléčné výrobky). Postupně rozšiřujeme léčebnou výživu o libové maso vařené nebo dušené, zpočátku v kašovité úpravě. Zvolna můžeme přidávat i malé množství mléka a netučných mléčných výrobků. Dále doplňujeme jemnými druhy zeleniny, ve formě pyré, dušené lisované zeleniny. Poměrně dlouhou dobu vyřazujeme ze stravy tuk. Postupně začínáme zařazovat čerstvé máslo v dávce 5g denně do hotového pokrmu.

( Dieta 0s, 4s, 4, 2)

Nemocný nesmí nejméně 1/2 roku po vyléčení požívat alkohol,včetně piva a bonbonů obsahujících alkohol.

 Chronické choroby jater mohou probíhat v aktivní formě nebo dlouhodobě. Mohou vést k jaterní cirhóze nebo dystrofii. Na postižení jater se podílí i alkohol a vysoký obsah tuku ve stravě. Při chronických chorobách jater bychom měli dbát na dodržování obecných zásad léčebné výživy. Léčba by měla splňovat tyto obecné zásady :

1)    strava musí mít odpovídající energetickou hodnotu

2)    musíme dbát na snížení množství tuku ve stravě – ne přepálené tuky, ostrá koření

3)     dostatek lehce stravitelných hlavně mléčných bílkovin

4)    strava by měla být lehce stravitelná.

Podle druhu a stupně postižení jater volí lékař odpovídající typ diety :

-  jaterní dieta volná

-  jaterní dieta přísná

-  jaterní dieta s omezením sodíku

 

Jaterní dieta volná

Je vhodná pro nemocné s chronickou chorobou jater bez trávicích potíží ( např. v rekonvalescenci). Strava je lehce stravitelná, nenadýmavá, bez přepalovaných tuků a ostrého koření, při hospitalizaci dieta č.2.

 

Jaterní dieta přísná

Je ordinována při zhoršení obtíží, při trávicích problémech. V této dietě je podstatně snížen tuk. Při hospitalizaci dieta č.4.

 

Jaterní dieta s omezením sodíku

Předepisuje se nemocným při zadržování vody v těle. Ze stravy vylučujeme kuchyňskou sůl a potraviny, při jejichž výrobě byla použita. Vylučujeme ostrá koření a snižujeme dávku tuku. Při hospitalizaci dieta č.10.

 

Jaterní cirhóza ( tvrdnutí jater) vzniká v důsledku požívání alkoholu nebo po prodělaném infekčním zánětu jater typu B. V játrech probíhají tři pochody:

1)    nekróza buněk

2)    fibróza

3)    uzlová přestavba

4)     kompenzace

5)    dekompenzace – tvorba otoků, ascites, žloutenka

Léčebná výživa – d.č.4 

V hrozící jaterní selhání může za určitou dobu přejít cirhóza jater. Před selhání může nastat krvácení z jícnových varixů. Vzniká tzv. neuropsychický syndrom. Nemocný začíná být neklidný, agresivní. Postupně upadá do jaterního kómatu..Za kóma odpovídá amoniak, který se v játrech neodbourává. V době nejtěžších příznaků dostává nemocný parenterální výživu, při zlepšení d.č.4s a postupně d.č.4. Při zhoršení je opět nutné dietu zpřísnit.

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář