Dieta č.5 - bezezbytková
Indikace - po akutním střevním kataru v období po ústupu průjmů, při chronickém střevním kataru, při chronickém průjmovém onemocnění, při ulcerozní kolitidě
Charakteristika - mechanicky, chemicky i termicky šetřící, strava je plnohodnotná, lehce stravitelná, nenadýmavá, mírně snížené tuky, vyloučení potrvin zanechávajících zbytky, omezené podávání mléka (řídíme se individuální snášenlivostí pacienta)
Technologie - vždy odstraníme buničinu, zásady mechanicky šetřící přípravy, potraviny s vyšším obsahem buničiny vylučujemem všechny potraviny musí být uprvené do měkka, vaření, dušení, pečení ve vodní lázni, konvektomat, tuky přidáváme do hotového pokrmu, potraviny s vlákninou mixujeme, lisujeme (kompoty, mrkev, brambory)
Vhodné potraviny
Maso - libové hovězí, vepřová kýta, telecí, kuře, holoubě, krůta, králík, netučné ryby, vnitřnosti - játra
Uzeniny - šunka, dietní salámy, párky
Mléko - egylované, nízkoenergetické, pouze pro přípravu pokrmů (někdy je vhodnější sušené), vhodná jsou mléka zakysaná, acidofilní, kefír, biokys
Tvaroh - pomazánky, sypání, hlavní pokrmy, tvarohové sýry (babetka, žervé), termix (banánový, vanilkový, citronový), lakrumáček, tavené sýry s nižším obsahem tuku (bez pikantních přísad), tvrdé sýry - strouhané nebo plátky (eidam, moravský bochník, holandská cihla)
Vejce - samostatně v lehce stravitelné podobě (1 - 2ks/den)
Tuky - máslo slunečniv¨cový olej (kvalitní, řerstvý, jednodruhový)
Cukr - dávku nezvyšujeme, ale ani ho nevylučujeme, med dle snášenlivosti
Mouka - dobře provařená, všechny druhy
Polévky - hlenové - ovesné vločky, rýže, krupice, těstoviny (po tepelné úpravě lisujeme a scedíme)
Pečivo - starší bílé vodové druhy (housky, veka, netučná vánočka)
Příkrmy - jemný dietní knedlík, noky, těstoviny, rýže, brambory lisujeme
Zelenina - lisovaná mrkev, špenát, dýně, krájený hlávkový salát, rajčatová šťáva a protlak, petržel a celer (pouze vývar)
Ovoce - banány, loupaná strouhaná jablka, dušená lisovaná jablka, meruňky, broskve ( z těchto druhů kysely, rosoly, šťávy), pomerančová a hroznová šťáva
Nápoje - silný ruský čaj, borůvkový čaj
Nevhodné potraviny
Maso - tučné, smažené, nakládané, zvěřina, všechny konzervy
Tuky - sádlo, slanina, margaríny, ztužené tuky
Pečivo - čerstvé kynuté, tučná těsta, chléb, tmavé pečivo
Koření - sekaná petrželka, vývar z kmínu, kopr
Zelenia - cibule, česnek, zelí, kapusta, ředkvičky, luštěniny
Ovoce - kompoty
Mléko - sladké jako samostatný nápoj
ezařazujeme potraviny, které zanechávají nestravitelné zbytky (buničinu, vlákninu, šlachy, blány)