Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dieta č.5 - bezezbytková

Indikace - po akutním střevním kataru v období po ústupu průjmů, při chronickém střevním kataru, při chronickém průjmovém onemocnění, při ulcerozní kolitidě

Charakteristika - mechanicky, chemicky i termicky šetřící, strava je plnohodnotná, lehce stravitelná, nenadýmavá, mírně snížené tuky, vyloučení potrvin zanechávajících zbytky, omezené podávání mléka (řídíme se individuální snášenlivostí pacienta)

Technologie - vždy odstraníme buničinu, zásady mechanicky šetřící přípravy, potraviny s vyšším obsahem buničiny vylučujemem všechny potraviny musí být uprvené do měkka, vaření, dušení, pečení ve vodní lázni, konvektomat, tuky přidáváme do hotového pokrmu, potraviny s vlákninou mixujeme, lisujeme (kompoty, mrkev, brambory)

Vhodné potraviny

Maso - libové hovězí, vepřová kýta, telecí, kuře, holoubě, krůta, králík, netučné ryby, vnitřnosti - játra

Uzeniny - šunka, dietní salámy, párky

Mléko - egylované, nízkoenergetické, pouze pro přípravu pokrmů (někdy je vhodnější sušené), vhodná jsou mléka zakysaná, acidofilní, kefír, biokys

Tvaroh - pomazánky, sypání, hlavní pokrmy, tvarohové sýry (babetka, žervé), termix (banánový, vanilkový, citronový), lakrumáček, tavené sýry s nižším obsahem tuku (bez pikantních přísad), tvrdé sýry - strouhané nebo plátky (eidam, moravský bochník, holandská cihla)

Vejce - samostatně v lehce stravitelné podobě (1 - 2ks/den)

Tuky - máslo slunečniv¨cový olej (kvalitní, řerstvý, jednodruhový)

Cukr - dávku nezvyšujeme, ale ani ho nevylučujeme, med dle snášenlivosti

Mouka - dobře provařená, všechny druhy

Polévky - hlenové - ovesné vločky, rýže, krupice, těstoviny (po tepelné úpravě lisujeme a scedíme)

Pečivo - starší bílé vodové druhy (housky, veka, netučná vánočka)

Příkrmy - jemný dietní knedlík, noky, těstoviny, rýže, brambory lisujeme

Zelenina - lisovaná mrkev, špenát, dýně, krájený hlávkový salát, rajčatová šťáva a protlak, petržel a celer (pouze vývar)

Ovoce - banány, loupaná strouhaná jablka, dušená lisovaná jablka, meruňky, broskve ( z těchto druhů kysely, rosoly, šťávy), pomerančová a hroznová šťáva

Nápoje - silný ruský čaj, borůvkový čaj

Nevhodné potraviny

Maso - tučné, smažené, nakládané, zvěřina, všechny konzervy

Tuky - sádlo, slanina, margaríny, ztužené tuky

Pečivo - čerstvé kynuté, tučná těsta, chléb, tmavé pečivo

Koření - sekaná petrželka, vývar z kmínu, kopr

Zelenia - cibule, česnek, zelí, kapusta, ředkvičky, luštěniny

Ovoce - kompoty

Mléko - sladké jako samostatný nápoj

ezařazujeme potraviny, které zanechávají nestravitelné zbytky (buničinu, vlákninu, šlachy, blány)

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář