Jdi na obsah Jdi na menu
 


http://cz.iq-test.eu/#559383

Dieta č.4 – s omezením tuku 

Indikace -  choroby žlučníku a pankreatu ( po odeznění akutního stadia), při chronickém onemocnění žlučníku, po cholecystektomii, po střevní dyspepsii a střevním kataru

Charakteristika - chemicky, termicky, mechanicky šetřící, má energetickou i biologickou hodnotu, udržovací charakter, lehce stravitelná, nenadýmavá, snížený obsah tuku a cholesterolu

Technologie -  úprava do měkka, vaření, dušení, pečení ve vodní lázni, grilování, konvektomaty, mikrovlnné trouby, pokrmy připravujeme na sucho, tuk přidáváme až do hotového

 Vhodné potraviny 

Maso – netučné odleželé maso ( telecí, hovězí, vepř. kýta), libová drůbež ( kuře, krůta, slepice), králík, netučné mořské i sladkovodní ryby ( kapr, štika, pstruh)

Uzeniny – libová šunka, dietní a drůbeží párky

Mléko – egalované, kyselé, kefír, acidofilní mléko, biokys, podmáslí, jogurt bílý nebo ovocný ( vhodné druhy ovoce), sladké mléko samotné nepodáváme !

Tvaroh – netučný, pomazánka ( slané i sladké), krémy do moučníků, sypání

Sýry – do 30% tuku v sušině, bez příchutí a přídavků, tvarohové sýry, termix, lakrumáček (ne pribináček), moravský bochník, eidam, ne k zapékání

Vejce – bílky neomezeně, žloutky maximálně 1xdenně ( do pokrmů)

Tuky – maximálně 30g volného tuku/den, nejvíce ráno, nejméně večer, máslo Juno, Hera, olej ( kvalitní, jednodruhový)

Sacharidy – cukr a glukopur ( v dostatečném množství)

Mouka a krupice – opražená na sucho ( zalít a 20 minut vařit), kroupy, ovesné vločky

Pečivo – starší, vodové, netučné housky, veky, žemle, netučná vánočka, málo suchary, výjimečně piškoty

Příkrmy – brambory ( bramborová kaše nebo rýže), dietní bramborový salát ( bez cibule, okurek, majonézy, koření), dušená rýže, méněvaječné těstoviny, jemný houskový knedlík, krupicové a tvarohové knedlíky, halušky, noky

Zelenina – čerstvá, sterilovaná, mražená, sušená – mrkev, chřest, petržel, květák, černý kořen, pastiňák, mladá brukev, pórek, dýně, patizon, špenát, fazolka, hlávkový salát, červená řepa, rajčata ( šťáva a protlak), málo hrášku

Ovoce – syrové – banán, pomeranč, grep, mandarinka, zralá jablka ( bez slupek), meruňky, broskve;kompoty, pyré, kysely rosoly – třešně,višně, švestky, ryngle, dýně, ananas

Moučníky – bílkové ovocné pěny, pudinky a tvarohové pěny, nákypy, chlebíčky, bublanina, rolády, těsto piškotové, odpalované, spařované, tvarohové, krupicové a bílkové

Nápoje – sladký ruský čaj, bylinkové čaje, minerálky, ovocné šťávy, čaj s mlékem, bílá káva, kefír, acidofilní mléko

Koření – čerstvé natě ( libeček, meduňka, saturejka, bazalka, mletý kmín, majoránka), vývar z bobkového listu a hub, citr. a pom. šťáva, vanilkový cukr, droždí 

Nevhodné potraviny

Maso - tučné, nakládané, zvěřina, vnitřnosti, uzeniny (kromě povolených), husa, kachna, slepice, kyselé ryby, rybí konzervy, smažené maso – minutky, vývar z morkových kostí

Mléko – plnotučné mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku

Sýry – tvrdé, tučné, tavené s vyšším obsahem tuku

Vejce – vařená, smažená, míchaná

Tuky – sádlo, slanina, škvarky, přepalované a tepelně zpracované

Pečivo – chléb, čerstvé kynuté

Moučníky – křehké, lístkové, linecké těsto

Zelenina – zelí, kapusta, cibule, česnek, paprika, ředkvičky, hlávkový salát, kyselé okurky, křen, čalamáda, luštěniny, houby

Ovoce – rybíz, angrešt, jahody, maliny, hrozny, hrušky, fíky, syrové švestky a ryngle, brusinky, datle, ostružiny, meloun, rebarbora, kokos, ořechy, mák

Koření a pochutiny – majonéza, tatarka, pepř, paprika, tymián, skořice, zázvor, muškátový květ a oříšek, hořčice

Nápoje – alkohol, zrnková káva, čokoláda, silné kakao, nadýmavé nápoje, mražené výrobky 

 

 Výživa při onemocnění jater

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář